FAQs

Find svar på dine spørgsmål her

 

Der er mange spørgsmål, som presser sig på, når man skal have en ny lille hvalp. Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, jeg oftest hører, og som jeg ved betyder meget for nye hvalpeejere.

Finder du ikke, hvad du søger, er du meget velkommen til at tage kontakt til mig. Så skal jeg gøre alt, hvad jeg kan for at hjælpe.

faqs

Før du beslutter dig:
Skal jeg vælge en han eller en tæve?

Jeg råder generelt 1. gangs-hundeejere til at anskaffe en tæve. Tæverne er nok lidt nemmere at opdrage og håndtere, men ejeren (eller ejernes) egen personlighed spiller også ind: Hvor konsekvent og hvor viljefast er man f.eks.? Man skal også tage med i betragtning, at hannen er jo noget større og stærkere end tæverne; der er ca. 10 kg til forskel og dermed noget mere muskelkraft, når han vil i én eller anden retning. 

En tæve i løbetid indenfor en ret stor radius – mange km faktisk! – kan få hannen til at stikke af hjemmefra.

SÆLGER I OGSÅ HVALPE SOM ALMINDELIGE FAMILIEHUNDE?

 

Ja. Faktisk bliver den største del af mine hvalpe solgt som almindelige familiehunde. Men det er en udbredt misforståelse, at et liv som familiehund ikke kan kombineres med målrettet træning mod brugsprøver, udstilling og avlskåring. Det er absolut ikke et spørgsmål om enten/eller!

Hundene elsker jo, når de er i centrum og får opgaver, bliver stimuleret og motioneret. Og det kan man lige så vel gøre i en kreds under Schæferhundeklubben for Dabnmark blandt andre schæferhundeejere, hvor der er masser af fifs og inspiration at hente.

HVAD MED HofteledsDYSPLASI? DÉT FÅR MANGE SCHÆFERE DA?

Jeg avler kun med hunde, der er testet og dokumenteret fri for hofte- og albueleds-dysplasi. Men de store hunderacer er mere disponeret for dysplasi end de små. Schæferhunde får ikke oftere dysplasi end mange andre store racer.

På trods af, at man kun avler med raske hunde, kan afkommet godt få mindre sunde led. I mange tilfælde kan hundene leve et godt liv alligevel, hvis man tager nogle hensyn til hunden. De fleste hunde er dog raske, men skulle man være uheldig at få en hund med dysplasi, er opdrættere, som opdrætter med en DKK-stamtavle, forpligtet til at erstatte hunden i henhold til købeloven. Dette kan man læse mere om på DKK’s hjemmeside.

KAN JEG BLIVE SKREVET OP TIL EN HVALP FRA JER?

Ja, selvfølgelig. Men jeg kan desværre ikke garantere dig, at du altid kan få en hvalp efter en bestemt mor eller til et bestemt tidspunkt. Det er jo levende dyr, vi har med at gøre, og derfor ved jeg jo ikke på forhånd, hvor mange hvalpe der kommer, hvordan de er fordelt på køn, om der er langhårede imellem o.s.v.

Du er velkommen til at skrive en mail om, at du gerne vil skrives op. Så vender jeg tilbage, når der er hvalpe. Men allerbedst er det, hvis du selv viser ekstra interesse ved at kontakte igen, hvis du ikke har hørt noget. Jeg sætter også stor pris på, at man meddeler, hvis man i mellemtiden har fundet en hvalp fra en anden opdrætter.

HVAD SKAL JEG KØBE IND FØR HVALPEN KOMMER HJEM?

Et lille halsbånd, som ikke behøver at være af de mest kostbare, for hvalpen vokser hurtigt. Jeg er ikke tilhænger af seler, bortset fra visse træningssituationer. Hæftepunktet sidder midt på hunden, som dermed at meget svær at kontrollere, fordi den kan snurre rundt. En lille kæde af rustfri stål er også meget fin. De fås mange steder, så de kan byttes gratis eller for et lille beløb, og så bytter man, efterhånden som hunden vokser.

En smal og let line på ca 2 m, som heller ikke behøver at koste alverden, for den skal byttes til en kraftigere efter 2-3 mdr.

Lidt forskelligt legetøj.

En seng, som er hundens. Men man kan udmærket starte med en af de tykke papkasser til frugt, som man lægger et tæppe i. Den vil hvalpen synes er et trygt og godt sted, og så kan man købe en større seng senere.

Et transportbur til bilen, som hunden kan transporteres trygt og sikkert i. Et stofbur kan ikke anbefales til en schæferhund. Med et bur kan man desuden holde bagklap og/eller ruder åbne, så både hunden og bilen får luft, når man parkerer, og hunden opholder sig i bilen.

 

 

HVILKEN TYPE SCHÆFERHUND LAVER I ?

Jeg opdrætter udelukkende schæferhunde af såkaldte højavls – eller udstillingslinjer.  Dvs. den klassiske, smukke sort/brune variant, som du kan finde billeder af her på siden. Jeg lægger dog stor vægt på psyken: Dette indebærer et sundt nervesystem samt brugsegenskaber. Derfor bruger jeg kun hunde i avlen, som har bevist disse egenskaber ved at have aflagt brugsprøver og er avlskåret, så kåringerne har ubegrænset gyldighed i hele verden.

Afkom her fra kennelen er derfor ikke på nogen måde begrænset i deres muligheder for at konkurrere på internationalt niveau. En ting, man som køber skal være opmærksom på, hvis man har ambitioner om den slags.

HAR I OGSÅ SCHÆFERE DER IKKE ER SÅ "SKRÅ" ?

Mine hunde ser ud, som du kan se her på siden. Ryggen skråner let – det skal den! – i henhold til standarden. Men læg mærke til, hvordan hundene er stillet op, når de er stillet op til foto. Dér ser det altid ud til, at de “skråner” meget. Men det gør de ikke, når de står helt almindeligt eller går/løber rundt. 

KAN JEG SELV FÅ LOV AT VÆLGE MIN HVALP?

Nej, det kan du desværre ikke forvente. Da jeg ikke kan vurdere hvalpene ordentligt, før de er 7-8 uger, kan jeg ikke på et tidligere tidspunkt lægge mig fast på, hvilke hvalpe der sælges og hvilke, jeg ønsker skal indgå i mit videre avlsarbejde. Undtaget herfor er dog de langhårede hvalpe. Men man kan besøge hvalpene flere gange og derved få et indtryk af hvalpene, som normalt alle er sunde og velfungerende hvalpe. Om der er flere at vælge imellem varierer i forhold til kuldets størrelse o.s.v.

HVAD FØLGER DER MED HVALPEN, når jeg får den med hjem?

Der følger naturligvis DKK-stamtavle og DKK’s købskontrakt med. Der følger også EU-pas med hvalpens første vaccination indført. Så får I en bold i snor, som er særligt velegnet til at motivere hvalpen til bytteleg. I får en hvalpepakke med det foder (Eukanuba lam/ris Puppy), som hvalpen har fået her. Hvalpen har fået mindst 3 x ormekur ved afhentning.

Skal jeg vælge en korthåret eller en langhåret?

Det er udelukkende en smagssag! Der er ingen forskel på, hvad du kan gøre med de to varianter i dag. Den langhårede kræver dog nok en anelse mere pelspleje.

HVILKE KRAV STILLER I TIL HVALPEKØBERNE ?

Ingen særlige – hvis du blot ønsker en almindelig familiehund. Har du ambitioner om udstilling og måske avl, og derfor ønsker en af de bedre hvalpe, indgår jeg gerne en aftale med dig.

Jeg lægger dog aldrig skjul på mit ønske om, at hvalpen/hunden kunne blive vist frem på en udstilling. Det er jo en hobby at lave opdræt, og derfor er det særdeles interessant og tilfredsstillende at få lejlighed til at vurdere det resultat, som der kom ud af mine tanker med kuldet.

Ligeledes tænker jeg, at køberen jo har valgt opdrætteren ud fra nogle kriterier om kvalitet, og så må det da være spændende at få en faglig vurdering af hunden, selvom man altid skal huske på, at det er samme hund, man har med hjem fra en udstilling – uanset resultatet.

HAR I OGSÅ LANGHÅREDE SCHÆFERE TIL SALG?

Ja, men jeg opdrætter dog ikke bevidst den langhårede variant. Genet der giver langhårede schæfere ligger latent i hundenes arvemasse og derfor dukker der som regel et par stykker op i hvert kuld. 

KAN JEG SELV BESTEMME HVAD HVALPEN SKAL HEDDE?

Nej, ikke dens stambogsnavn. Jeg navngiver hvalpene efter et fast alfabetisk system, som jeg ikke kan afvige fra.  Men når du kommer hjem med din hvalp, kan du jo kalde den, lige hvad du har lyst til 🙂

HVORNÅR KAN VI KOMME og BESØGe hvalpene OG HVOR TIT?

Jeg lader først hvalpene få besøg fra de er ca. 3 uger. Før det, har de (og tæven) blot brug for ro og fred. Derefter må du/I næsten komme, så tit du/I orker…

faqs

Når du har fået din nye hvalp med hjem:
HVAD MED VACCINATION?

Når du henter din hvalp som 8 uger gammel, har den fået 1. vaccination. Du skal revaccinere når den er 12 uger og derefter følge dyrlægens anbefalinger. 

hvad skal jeg gøre, hvis den får tynd mave?

Det vigtigste er faktisk at faste hvalpen, indtil der ikke kommer mere diarré. Den må få små mængder vand, men INTET ANDET! Tag dog altid hvalpens temperatur, for den kan jo være så syg, at man er nødt til at tale med dyrlægen. Den må nemlig heller ikke være alt for slap og nedstemt. Det kan være svært at vurdere alene, men ofte vil hvalpen blive frisk efter faste i et døgns tid og derefter langsom opbygning af tarmfloraen ved hjælp af skånekost over flere dage. Man kan supplere med et præparat som Zoo Lac, som er med til at genopbygge tarmfloraen.

Hvalpe får let en omgang diarré, og som regel er det ikke så alvorligt. Men man kan faktisk forværre det meget ved at give hvalpen det forkerte at spise eller ved at begynde fodring, mens den stadig har diarré.

HVORNÅR MÅ JEG begynde at TAGE DEn MED UD?

Det må du med det samme, men pas på med steder, hvor der færdes mange hunde, for der er større smitterisiko, og en lille hvalp har ikke så meget modstandskraft.

Husk at hvalpens vaccinationer først virker rigtigt, når den er 5 mdr. og frem. 

HVor tit skal den have ormekur?

Gennem hvalpens første 8 ugers levetid, har den fået flere ormekure og bør være ormefri når du får den med hjem. Men ormekur må du forvente at skulle give jævnligt gennem hele hundens liv. Hvor ofte, afhænger af den måde den lever sit liv på. Læs evt. mere på netdyredoktor.dk

HVOR MEGET FODER SKAL DEN HAVE AT SPISE?

Det viser jeg, når du henter hvalpen. Det er vigtigt at lære at se på hvalpen, hvordan dens foderstand er. Anvisningen på fodersækken er meget generel, og den enkelte hvalps behov kan afvige meget fra anvisningen!

Hvad skal jeg give den at spise?

Et godt fuldfoder, som passer til hundens alder. Jeg fodrer primært med Eukanuba, som fungerer fint og har mange forskellige varianter at tilbyde.

Man kan se på hundens pels, om den fungerer godt med sit foder, og ligesådan skal afføringen være fast og ikke i for rigelige mængder.

Uanset hvilket foder, man bruger, har hunden dog en cyklus med pelsen, så fældning kan man ikke undgå. Men mellem fældningerne skal pelsen være blank og rar at røre ved.

HVOR tit skal den fodres?

Jeg anbefaler, at man fodrer tre gange dagligt den første måneds tid, man har hvalpen. Derefter to gange dagligt indtil 10 måneders alderen. Herefter er det en smags sag, om man fortsætter med at fodre én eller to gange dagligt.

Hvalpefoder gives indtil 10-12 mdr. gammel.

Man skal lære at se på hunden, hvordan dens foderstand er og fodre ud fra det. Kommer man i Schæferhundeklubben, vil der være mennesker, som kan hjælpe med at vurdere hundens foderstand. Det kan dyrlægen naturligvis også, men nogle gange skal der finjusteres lidt, så hunden tager sig bedst muligt ud på en udstilling f.eks.

Anvisningerne på fodersækkene er i mange tilfælde misvisende for den enkelte hund, og mange ejere har store og unødige bekymringer, fordi hunden ikke vil have den mængde, som anbefales.

I samme moment: Vi ser som racekyndige ofte hunde, som får meget mindre end en anvisning på en fodersæk, men alligevel er i overkanten vægtmæssigt:-) 

HVORNÅR MÅ JEG BEGYNDE AT GÅ TIL HUNDETRÆNING?

Det varierer fra klub til klub, hvilke krav man har til hundens alder og vaccinationsniveau. Man bør også være opmærksom på, om der er forlydender om noget smitsomt, som er i omløb, for den lille hvalp er jo udsat og har ikke så meget modstandskraft endnu.

Men det er fint, hvis man kan starte stille og roligt op og deltage i hvalpetræningen et par uger efter, at man har hentet hvalpen. Så er den tryg i sine nye omgivelser og med sin nye flok og er meget indlæringsparat og motiveret.

 

faqs

Når du har haft din hvalp et stykke tid:
kan vi skiftes til at gå til træning?

Det kan man godt, hvis man er god til at kommunikere sammen om forløb, erfaring, metoder o.s.v. Men der er mest optimalt, at den samme person fra husstanden står for træningen og formidler videre til resten af husstanden, hvordan de skal gøre i forskellige situationer.

Nogle gange finder man ud af, at der er bedre eller mere praktisk at overlade træningen til en anden fra husstanden, og det er sjældent et problem at skifte på et tidspunk. 

 

Skal jeg have en hundegård?

Jeg anbefaler det altid af følgende årsager:

Hunden har godt af mange timer med frisk luft. Schæferhunden er “bygget” til at kunne klare sig ude i al slags vejr, så det har pels og hud godt af – faktisk tror jeg på, at man kan undgå mange problemer, hvis hunden er ude mange timer i døgnet.

Man kan undgå, at ting og inventar bliver bidt i stykker, når hunden er alene hjemme. Problemet er normalt størst det første ca. 1 1/2 år.

Man har ikke et tidspres, hvis man er hjemmefra og ved, at hunden måske trænger til at komme ud og blive luftet.

Der er mere at følge med i for hunden, end der normalt er i en bolig. Husk på, at en hund ikke har samme glæde af pynt og pæne ting på væggen, som vi har. Den vil synes, at en fugl eller en kat i haven er mere interessant.

Man kan nogle gange have gæster, som ikke er tilpas med en schæferhund omkring sig. Måske fælder den kraftigt eller har været ude og er halvvåd. Gæsters pæne tøj og en kåd schæferhund er ikke altid en god kombi:-)

Andre menneskers vilde børn i vild leg kan også være en udfordring, som man er fri for, hvis hunden har et opholdssted (hundegård).

 

HVORNÅR KAN JEG BEGYNDE AT GÅ TIL UDSTILLING med min hvalp?

Man kan være med i den yngste hvalpeklasse, fra hvalpen er 4 mdr. gammel. Det er klart en fordel at forberede hvalpen lidt til ringtræning, som tilbydes i flere kredse i Schæferhundeklubben. Jeg vil meget gerne hjælpe inden og under udstillingen, hvis jeg har mulighed for det. Det er bare et spørgsmål om at kontakte mig:-)

HVORNÅR SKAL JEG RØNTGENFOTOGRAFERE?

Når hunden er fyldt et år, kan den røntgenfotograferes, så optagelserne sendes til bedømmelse. Det anbefaler jeg, at så mange som muligt gør. For kun derved får vi indgående kendskab til, om forældredyrene er gode og sunde nedarvere.

Hvis hvalpen får flere perioder med halthed, kan det komme på tale at røntgenfotografere inden for at undersøge årsagen til haltheden.

hvad med pasning af hunden når vi skal på ferie?

Hvis man har familiemedlemmer eller venner, som er villige og velegnede, er det klart den bedste løsning. En god hundepension kan også være en fin løsning. Hvis man ved, at man får brug for en hundepension, er det en god idé at lade den store hvalp/unge hund prøve at være der nogle gange på et kort ophold, så den vænner sig til stedet.

Nogle spørger mig, om jeg kan passe hunden under ferie o.lign.: Det har jeg desværre ikke mulighed for.

Hvornår må jeg løbetræne og cykle med min hund?

En god grundregel er, at hunden skal være færdigudviklet og meget gerne røntgenfotograferet, så man ved, hvilken type motion, den har bedst af. Husk at man skal passe på ikke at overbelaste hundens led under den kraftige vækst, som finder sted det første år af hundens liv.

kan jeg lade børnene gå tur med hunden?

Det kommer an på børnenes alder, styrke og modenhed og på den enkelte hund. Man skal altid vurdere risikoen for, at et barn kan komme til at stå i en situation, som det ikke kan magte; hvis der kommer en løs hund, som ikke er venligtsindet f.eks.